Wat is een maagballon

maagballon

Een maagballon is een oplossing om af te vallen waarbij een ballonnetje via endoscopie in de maag wordt geplaatst. De maagballon neemt ruimte in de maag in, waardoor u zich veel sneller vol voelt en minder voedsel kunt eten voordat u zich vol voelt. 

Maagballonnen zijn vooral nuttig voor mensen die er niet in slagen af te vallen door alleen een dieet te volgen en te bewegen. Ze bieden een niet-chirurgische optie om af te vallen die mensen helpt om hun doelen te bereiken zonder invasieve procedures te ondergaan, zoals een maagbypass, een sleeve- gastrectomie of een SADI (Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass). 

Doorslikbare maagballon

Het meest voorkomende type maagballon is de doorslikbare maagballon, waarvoor een chirurgische ingreep niet nodig is. De ballon wordt via de mond van de patiënt ingebracht, opgeblazen met een zoutoplossing en vervolgens maximaal zes maanden in de maag gelaten. Gedurende deze periode helpt de ballon het hongergevoel te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen door ruimte in de maag in te nemen en de hoeveelheid voedsel die kan worden gegeten voordat een vol gevoel ontstaat, te verminderen. 

Maagballonnen zijn ontworpen als een snelwerkende voor gewichtsverlies. Het meeste effect wordt bereikt als het onderdeel is van een leefstijlwijziging programma om af te vallen waarbij veranderingen in het dieet, stress, slaap en lichaamsbeweging ook onderdeel zijn. Voor de beste resultaten moeten patiënten nauw samenwerken met hun arts of afslankcoach (ook wel lifestyle coach) om een uitgebreid plan op te stellen dat gericht is op gezonde leefgewoonten en gewichtsbehoud op lange termijn. 

Al met al zijn maagballonnen een effectieve oplossing voor mensen die er niet in geslaagd zijn hun streefgewicht te bereiken met alleen een dieet en lichaamsbeweging. Door het hongergevoel te verminderen, helpt de maagballon patiënten om minder te eten af te vallen op een veilige, niet-chirurgische manier. Als u overweegt een maagballon te gebruiken als onderdeel van uw afslankplan, bespreek dan met uw arts of afslankcoach hoe deze u kan helpen uw doelen te bereiken.

Kom ik in aanmerking voor een Maagballon?

Bij de afweging of je in aanmerking komt speelt, naast het advies van de arts, ook de verzekeraar waarschijnlijk een rol in je afweging. De meest ideale BMI is van 27 tot 35. Bij hogere BMI’s kan het een oplossing zijn (zeker als je vrees hebt voor operaties) maar dan is het verzekerde alternatief van een maagverkleining vaak een betere optie.

In de BMI categorie 27 tot 35 is medicatie in de vorm van Saxenda, Wegovy, Ozempic of Mounjaro ook een goed alternatief in specifieke gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *