Waarom is afvallen in de overgang zo moeilijk?

Tijdens de overgang verandert er veel aan en in je lichaam. Een van de klachten die veel vrouwen ervaren is de toename van gewicht. Afvallen in de overgang is dan ook moeilijk voor velen. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Afvallen en de overgang

Tijdens de overgang komen de meeste vrouwen tussen de 5 en 10 kilo aan in deze periode. Afvallen in de overgang is dan ook voor slechts een minderheid van de vrouwen weggelegd. Toch is het mogelijk om af te vallen. 

Afvallen in de overgang is zo moeilijk omdat je hormonen niet in 1 rechte lijn afnemen. In de premenopauze zul je eerst iets meer oestrogeen gaan aanmaken, waarna het oestrogeen en de progesteron beide flink afnemen. Deze veranderingen in je hormoonbalans zullen gewichtsschommelingen kunnen geven. Dit zorgt er vaak voor dat je aan komt in gewicht. 

Afvallen tijdens de overgang

Omdat je hormoonbalans verandert, betekent niet dat je geen controle meer hebt over je gewicht. Ook tijdens de overgang kun je gewoon proberen af te vallen. De kans is alleen groot dat het wat moeizamer gaat omdat je hormonen uit balans zijn. 

Voor iedere vrouw zou het anders zijn, maar uiteindelijk zullen je hormonen weer in balans komen. Dit kan ervoor zorgen dat de toename van je gewicht weer wat stabiliseert. Wanneer je zelf graag weer wat wilt afvallen, dan zul je dit vooral zelf moeten doen. Dit kun je doen door gezond te eten en genoeg te bewegen. 

Tips om af te vallen tijdens en na de overgang

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om alsnog gewicht te kunnen verliezen tijdens de overgang. Afvallen is zo moeilijk omdat je hormonen uit balans zijn. Het is dan ook belangrijk dat je zoveel mogelijk hormoon verstorende stoffen vermijdt. Zo kun je het beste fastfood en alcohol geheel vermijden en minder suikers eten. Daarnaast kan het eten van biologisch voedsel en meer vetten een positief effect hebben. 

Verder is het belangrijk om genoeg te bewegen en stress te vermijden. Zo kun je krachttraining doen om je spieren te versterken. Ook buiten wandelen of sporten is gezond en zal je stresslevel doen verlagen. Je krijgt hierbij tijdens het sporten dan genoeg vitamine D, wat ook weer een positief effect zal hebben. Door rekening te houden met je voeding en ervoor zorgen dat je genoeg beweging en frisse lucht krijgt, zul je ook gewoon kunnen afvallen in de overgang en is kun je je gewicht weer op peil krijgen.

Tip: Ymea.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *