Wat is buikwandchirurgie?

Buikwandchirurgie, ook wel bekend als abdominale chirurgie, is een chirurgische specialiteit die zich richt op het behandelen van aandoeningen en aandoeningen die zich voordoen in de buikwand, de organen in de buikholte en de bekkenregio.

Buikwandchirurgie omvat een breed scala aan operaties, zoals maagomleidingschirurgie, liesbreukherstel, galblaasverwijdering, verwijdering van tumoren in de buik, het verwijderen van delen van de darm en het herstellen van aangeboren afwijkingen zoals een navelbreuk of een diastase.

Deze operaties kunnen zowel open als laparoscopisch worden uitgevoerd, afhankelijk van de aandoening en de voorkeur van de chirurg. Open buikwandchirurgie is een traditionele methode waarbij een incisie wordt gemaakt in de buik om toegang te krijgen tot de organen. Laparoscopische buikwandchirurgie maakt gebruik van kleine incisies en een laparoscoop (een dunne buis met een camera) om de operatie uit te voeren.

Buikwandchirurgie is een complexe en gespecialiseerde tak van de chirurgie die vaak wordt uitgevoerd door een team van gespecialiseerde chirurgen en ondersteunend personeel. Het kan worden gebruikt om zowel levensbedreigende als niet-levensbedreigende aandoeningen te behandelen en kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.

Buikwandchirurgie tegen obesitas?

Ja, buikwandchirurgie kan worden gebruikt als een behandeling voor obesitas. Dit type chirurgie wordt ook wel bariatrische chirurgie genoemd en het doel is om gewichtsverlies te bevorderen door de maag- en darmcapaciteit te verminderen. Hierdoor zal de patiënt minder voedsel kunnen opnemen en daardoor gewicht verliezen.

Een veel voorkomende bariatrische chirurgie is de maagomleidingsoperatie, waarbij de chirurg de maag verkleint en de spijsvertering omleidt. Dit kan op twee manieren worden gedaan: een open operatie of een laparoscopische operatie, waarbij kleine incisies worden gemaakt en een laparoscoop wordt gebruikt om de operatie uit te voeren.

Bariatrische chirurgie is bedoeld voor mensen met een BMI (Body Mass Index) van 40 of hoger, of voor mensen met een BMI van 35 of hoger die ook andere obesitasgerelateerde aandoeningen hebben, zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Hoewel bariatrische chirurgie zeer effectief kan zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de gezondheid van de patiënt, moet het wel worden beschouwd als een laatste redmiddel voor mensen met obesitas. Voorafgaand aan de operatie worden patiënten vaak geadviseerd om andere gewichtsverliesmethoden te proberen, zoals dieet, lichaamsbeweging en medicatie. Patiënten die besluiten om de operatie te ondergaan, moeten zich ook voorbereiden op een levenslange toewijding aan een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding.

Blijft het vet na de operatie weg?

Bariatrische chirurgie, zoals maagomleidingschirurgie, kan zeer effectief zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies op lange termijn. De operatie vermindert de maag- en darmcapaciteit, waardoor patiënten minder voedsel kunnen opnemen en daarom gewicht verliezen.

In de eerste 6 tot 12 maanden na de operatie is het gebruikelijk dat patiënten aanzienlijk gewicht verliezen. Het gewichtsverlies kan tot enkele jaren na de operatie aanhouden, afhankelijk van de naleving van de patiënt met dieet- en lichaamsbewegingsrichtlijnen.

Het is echter belangrijk op te merken dat bariatrische chirurgie geen “magische oplossing” is voor gewichtsverlies. Patiënten moeten nog steeds een gezonde levensstijl handhaven, waaronder regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, om het gewichtsverlies op lange termijn te behouden.

Bovendien kan bariatrische chirurgie alleen het vetweefsel verminderen dat zich in de buikholte bevindt. Het is mogelijk dat patiënten op andere delen van het lichaam nog steeds vetweefsel behouden. Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat bariatrische chirurgie gewichtsverlies kan bevorderen, maar het is geen garantie voor permanent gewichtsverlies en het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden om het gewichtsverlies op lange termijn te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *