Welke stress symptomen bestaan er allemaal?

Als mensen krijgen we op een bepaald ogenblik allemaal wel eens af te rekenen met stress. Op zich hoeft dat niet zo’n groot probleem te zijn. Dat wordt echter wel een probleem op het moment dat deze stress zich gaat manifesteren. Vanaf dat ogenblik is het namelijk zo dat je als mens bepaalde symptomen gaat vertonen die duidelijk zullen maken dat je onder (hevige) stress staat. Veel mensen besteden weinig aandacht aan deze symptomen, maar ze zijn er wel. Ben jij ook benieuwd naar welke stress symptomen er in de praktijk allemaal bestaan? Wij hebben enkele van de belangrijkste van deze symptomen op deze pagina alvast even voor je op een rijtje gezet.

Stress symptomen op verschillende niveaus

Voor stress symptomen geldt dat ze erom bekend staan op vijf verschillende niveaus voor te kunnen komen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 1. Het lichamelijke niveau;
 2. Op emotioneel niveau;
 3. Op cognitief niveau;
 4. Als zogenaamd gedragsniveau;
 5. Op sociaal niveau;

Om ervoor te zorgen dat deze symptomen geen (grote) impact gaan hebben op jouw leven is het altijd belangrijk om er voor te zorgen dat je ze kan herkennen. Voor stress symptomen geldt dat er in de praktijk ook vaak naar wordt verwezen als zijnde zogenaamde stressreacties. Deze kunnen dan ook sterk verschillen van persoon tot persoon.

De één kan dan ook niet alleen andere symptomen ervaren dan de ander, bovendien moet je er rekening mee houden dat deze symptomen ook aanzienlijk kunnen verschillen in intensiteit. Dit is dan ook zeker en vast iets zeer belangrijks om altijd in je achterhoofd te houden.

Welke verschillende stress symptomen bestaan er nu precies?

Bovenstaande gezegd hebbende is het de hoogste tijd geworden om even te gaan kijken naar de verschillende soorten symptomen die er nu precies allemaal in de praktijk bestaan. We kunnen hierbij onder meer rekenen op de stress symptomen zoals hieronder aangegeven:

 1. Hoofdpijn;
 2. Misselijkheid en algemene maag- en darmklachten;
 3. Duizelingen;
 4. Overmatige transpiratie;
 5. Een versnelde hartslag en / of ademhaling;
 6. Een (sterk) verhoogde bloeddruk;
 7. Hyperventilatie;
 8. Diverse aandoeningen aan de huid;
 9. Problemen om (vast) te kunnen slapen;
 10. Vermoeidheid;

Bovenstaande symptomen zijn natuurlijk vrij algemeen en kunnen ook nog wijzen op andere aandoeningen. Toch zijn ze allemaal toe te schrijven aan mensen die (veel) stress ervaren ook. Net omwille van het feit dat zoveel verschillende aandoeningen aan de basis kunnen liggen van de aangehaalde symptomen is het zo dat mensen ze vaak niet meteen toeschrijven aan stress. Toch is dat in een significant aantal van de gevallen wel degelijk de belangrijkste oorzaak.

Hoe kan je stress symptomen voorkomen?

Ben jij ook één van de vele mensen op deze planeet die geconfronteerd wordt met (veel) stress? Heb jij ook het vermoeden dat verschillende van de aangehaalde stress symptomen op jou van toepassing zijn? In dat geval is het altijd van belang om te proberen wat druk van de ketel te halen. Gun jezelf de mogelijkheid om je stress te verlichten. Enkel en alleen op deze manier is het uiteindelijk mogelijk om deze symptomen het hoofd te bieden. Vergis je namelijk niet, wanneer je niets doet aan je stress zullen de symptomen ervan ook zeker en vast niet komen te  verdwijnen. Daar dien je, je dan ook zeker en vast bewust van te zijn.Heb je zelf al een vermoeden dat stress een grote factor in jouw leven is? Neem dan eens een kijkje op www.charlottelabee.com.

Eén gedachte over “Welke stress symptomen bestaan er allemaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *