Wat voeding voor invloed heeft op gehoorverlies

Wat voeding voor invloed heeft op gehoorverlies

Waar sommige voedingsmiddelen jouw gehoor kunnen verbeteren kan een slechte voeding juist het gehoor verslechteren. Een dieet met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan juist schadelijk zijn. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het vermogen om te horen. Gehoorverlies kan van generatie op generatie worden doorgegeven, je kunt gehoorschade oplopen door te luisteren naar harde muziek, maar plotselinge luchtdruk veranderingen die je bijvoorbeeld ervaart in een vliegtuig kunnen het gehoorvermogen ook enigszins beïnvloeden. Maar hoe zit dat dan met een dieet? Het eten van bepaalde voedingsstoffen kunnen sommige ziekten helpen voorkomen en bepaalde lichaamsfuncties te stroomlijnen, maar geldt dat ook voor het helpen voorkomen of zelfs veroorzaken van gehoorverlies? We hebben het allemaal voor je uitgezocht en het antwoord zou je nog wel eens kunnen verbazen.

Oorvriendelijke voedingsmiddelen

In de loop der jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan die allemaal tot vergelijkbare conclusies hebben geleid: er is een onmiskenbaar verband tussen het gehoor en de kwaliteit van het dieet dat je volgt. Folaten zijn enkele van de voedingsmiddelen die jouw gehoor kunnen verbeteren. Magnesium, dat veel voorkomt in bananen, aardappelen en broccoli, kunnen het binnenoor versterken. Daarnaast zijn Omega-3 vetzuren, zuren die in de meeste vissen voorkomen, erg goed voor de gehoor kwaliteit. Deze vetzuren beschermen namelijk de bloedvaten waardoor ieder orgaan in jouw lichaam beter voorzien wordt van zuurstof en de juiste voedingsstoffen. Wanneer je minimaal 2 keer per week omega 3-rijke voeding eet zal dit het risico op gehoorproblemen verlagen. 

Voeding die het gehoor juist belemmerd

Bovenstaande voedingsmiddelen zullen gehoorverlies juist voorkomen, maar er zijn ook voedingsmiddelen die het proces van gehoorverlies juist versnellen waardoor je uiteindelijk een gehoorapparaat met hoortoestel batterijen zult moeten aanschaffen. Een dieet met weinig calorieën kan invloed hebben op jouw gehoor. Voedingsmiddelen met een hoog suiker- of zoutgehalte kunnen een negatieve invloed hebben op het vochtgehalte in jouw lichaam. En een vochttekort kan leiden tot infecties in de oren en andere problemen. Ondervind je al bepaalde symptomen van gehoorverlies? Bijvoorbeeld oorsuizen? Dan kan een overmatig gebruik van cafeïne dit alleen maar versterken. 

Conclusie

Het is dus duidelijk dat jouw voeding een grote invloed heeft op jouw gehoor, zowel op een positieve als op een negatieve manier. Neem daarom altijd contact op met jouw huisarts om er zeker van te zijn dat je de juiste voeding gebruikt om je gehoor en algehele gezondheid te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *