Wat is het voordeel van collageen in een dieet

Collageen is de basis van het menselijk lichaam en is in overvloed nodig. Er is veelbelovend nieuws over de voordelen die het ons kan bieden. Dus, drink in deze komende wintermaanden je bottenbouillon en eet wat vis. Het zal je goed doen om te zorgen voor voedingsbronnen van collageen in je dieet.

Wat is collageen?

Collageen is een vezelachtig eiwit dat het bindweefsel vormt in het menselijk lichaam, waaronder de huid, de gewrichten, het bindweefsel en de botten. Het woord collageen komt van het Griekse woord “kolla” wat lijm betekent. Zie het als de lijm die je lichaam bij elkaar houdt. Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam. Collageen speelt een sleutelrol in de gezondheid van de gewrichten, het behoud van de elasticiteit van de huid en het behoud van de microscopische darmvlokken voor de gezondheid van de darmen. Naarmate we ouder worden produceert ons lichaam minder collageen en met het verstrijken van de tijd neemt de dikte en de sterkte af.

Er zijn meer dan 28 soorten collageen. Type I collageen maakt 90% uit van ons haar, huid, nagels, organen, botten, ligamenten en is het meest opmerkelijk voor anti-aging eigenschappen. Type II collageen helpt bij de opbouw van kraakbeen, de gezondheid van onze gewrichten, het onderhoud van ons darmslijmvlies en ondersteunt daarmee de spijsvertering en het immuunsysteem. Alle typen collageen worden het meest efficiënt ondersteund met vitamine-C-rijke voedingsmiddelen of hyaluronzuursupplementen. Tomaten, rode paprika’s, aardbeien en citrusvruchten zijn een overvloedige bron van vitamine C. Zorg ervoor dat je dieet veel vitamine C bronnen bevat om het meeste voordeel van collageen te krijgen.

Wat zijn voedingsbronnen van collageen?

De beste bronnen van collageen zijn vis, eiwitten, rundvlees, gelatine, kip en rundvlees/kip/vis bottenbouillon. Van collageen uit zee of vis is bekend dat het het efficiëntst wordt opgenomen van alle soorten collageen. Het eten van zalm met de huid is een uitstekende manier om meer collageen in je voedingsplan op te nemen.

Tip: collageen kopen online

Bottenbouillon is een vloeistof die gebrouwen botten/bindweefsel bevat die 10 of meer uur gekookt zijn en is een van de meest populaire bronnen van collageen. Bottenbouillon heeft een rijke geschiedenis als digestief tonicum, is rijk aan specifieke aminozuren en collageen om de genezing van het darmslijmvlies te ondersteunen. Het bevat ook voedingsstoffen zoals aminozuren, glucosamine, calcium en magnesium en die de gewrichtsmobiliteit en verminderde ontsteking ondersteunen. Om bottenbouillon te maken, bewaar je de karkassen van dieren in de diepvries en gebruik je ze als basis voor stoofpotten of om aan andere recepten toe te voegen voor smaak en voedingsstoffen. Het gebruik van botten van dieren die zonder steroïden, antibiotica of groeibevorderaars zijn gefokt, garandeert de beste veiligheid.

Hoe zit het met collageen supplementen en de veiligheid?

Collageen kan in supplementvorm worden gekocht. Maar zoals met elk supplement, beoordeelt de Food and Drug Administration (FDA) geen beweringen die een bedrijf doet over hoe goed hun collageenproduct werkt. Als van een supplement wordt gemeld dat het ernstige bijwerkingen veroorzaakt, heeft de FDA de bevoegdheid het van de markt te halen. Er zijn echter geen veiligheidstests of FDA-goedkeuring nodig voordat een bedrijf zijn supplement op de markt mag brengen. Het beste advies is om collageen uit volwaardige voedingsmiddelen te halen, omdat voedingsstoffen het meest synergetisch en krachtig zijn in de vorm waarin ze uit de natuur komen.

Tip: gehydrolyseerd rundercollageen

Verschillende dubbelblinde, placebogecontroleerde studies gepubliceerd van 2000 tot 2017 tonen bewijs van de kracht van collageen van het helpen bestrijden van infecties door het remmen van killer T-cel aanval, het verhogen van de elasticiteit van de huid, het repareren van darmslijmvlies en het verminderen van cellulitis bij normale vrouwen en vrouwen met overgewicht. Veel van de studies die tot nu toe over collageen zijn gedaan, zijn echter kleinschalig en ten minste gedeeltelijk gefinancierd door de industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *