Honing is een prachtig en heerlijk natuurproduct. In de vorige eeuw is het een stuk minder populair geworden, omdat er veel met bietsuiker gezoete producten op de markt kwamen. Met een flinke toename van het aantal gevallen van obesitas.
Het is zonde dat honing een beetje uit de kijker is verdwenen. Gelukkig komt dit pure, unieke bijenproduct weer steeds meer in de belangstelling. Omdat het niet alleen lekker is, maar ook omdat gebruik van honing goed in een gezond dieet past. Lees hier waarom regelmatig een lepeltje honing nemen goed voor je is.
Honing helpt je lichaam zichzelf op te bouwen
Je lichaam vernieuwt zichzelf continue: elke cel van je lijf wordt om de zoveel dagen vervangen door een kersvers nieuw exemplaar. Als je gaat sporten of fitnessen maakt je lichaam zelfs nog sneller nieuw weefsel aan!
Daarvoor zijn natuurlijk wel energiebronnen nodig. En honing is een perfect leverancier van de stoffen die je lijf nodig heeft om zich te vernieuwen. In honing zitten koolhydraten en suikers waarmee je spieren en cellen een boost krijgen. Niet zo raar dat je honing in heel veel sport foods tegenkomt.
Honing bevat antioxidanten die schade aan je DNA voorkomen
DNA is het onderdeel van je cellen dat de ‘programmeercode’ bevat voor alle eiwitten bevat die je lichaam maakt. Maar je DNA kan ook beschadigd raken, waardoor het minder goed zijn werk doet. Je kunt dan stofwisselingsziekten oplopen of zelfs kanker krijgen. Ook veroudert je lichaam langzaam door deze schade
De schade aan je DNA wordt veroorzaakt door wild rondvliegende stofjes in je cellen, vrij radicalen. Antioxidanten zijn stoffen die je via je voedsel binnenkrijgt en die de vrije radicalen uitschakelt. Eten met veel antioxidanten helpt om ziekten en celveroudering te voorkomen. Bladgroenten, fruit en thee bevatten veel antioxidanten – en ook honing draagt zijn steentje bij om jouw lichaam te beschermen!
Honing doodt ziekteverwekkers
We weten niet zeker hoe het werkt, maar honing wordt niet of nauwelijks aangetast door schadelijke micro-organismen. Honing is in principe onbeperkt houdbaar, omdat bepaalde stoffen erin bacteriën en schimmels doden. Daarom wordt het ook gebruikt in huidzalven voor wonden – die voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt en goed geneest. Ook in je maag en darmen kan honing zo’n functie hebben, en je spijsverteringsstelsel vrij houden van kwaadaardige micro-organismen.
Honing bevat minder calorieën dan suiker
Suiker uit suikerriet of bieten is een heerlijke smaakmaker voor drankjes, toetjes, snoep en gebak. Helaas heeft het een enorme calorische waarde – en je weet wat er gebeurt als je constant meer calorieën binnenkrijgt dan je kwijtraakt. Zwaarlijvigheid heeft negatieve gevolgen voor je lichaam, die erger worden als je zwaarder wordt. Ook is te zwaar zijn niet goed voor je zelfvertrouwen.
Honing is ook een fantastische toevoeging om je eten en drinken lekkerder te maken. Maar het heeft een lagere calorische waarde dan plantaardige suikers. Als je dus het suiker uit je dieet vervangt door honing, beperkt je je caloriegebruik.
Honing is geweldig voor je keel
Begin jij vaak te hoesten zodra de R in de maand komt? Of heb je snel een gevoelige en geïrriteerde keel? Natuurlijk kan je dan naar één van de dure hoestdranken uit de drogist grijpen.
Maar waarom kies je niet voor het natuurlijkere en lekkerdere alternatief? Heet water of thee met een lepel honing werkt als een zalfje voor je keel. De geïrriteerde plekken komen tot rust en worden beschermd door de gladde honing. Ook heeft honing, zoals we eerder al vertelden, een bacteriedodende werking. Daardoor is het eigenlijk het eerste ‘medicijn’ dat je zou moeten uitproberen als je weer een kriebel in je keel krijgt.
Honing kan jeuk op je hoofdhuid verlichten
We bouwen nog even door op die opmerkelijke werking tegen micro-organismen. Ook de schimmels die op je hoofdhuid roos, schilfers en jeuk veroorzaken worden door honing gedood. Daarom wordt honing aan veel shampoos toegevoegd.
Heb jij al tien verschillende merken uitgeprobeerd, en heb je nog steeds een pijnlijke hoofdhuid met jeuk en huidschilfers? Probeer dan de volgende keer shampoo met honing uit. Of smeer een mengsel van water met 10% honing door je haar – uit proeven is gebleken dat dit ontzettend effectief was tegen jeuk. Wel even goed uitwassen achteraf, anders dan weten de bijen je te vinden!
Honing bevordert de spijsvertering
Honing voorkomt dus dat schadelijke bacteriën en schimmels je lichaam aanvallen. Maar het spul bevat zelf óók bacteriën – goede soorten dan. In de bijenkorf ontstaan er natuurlijke kolonies van de gunstige Lactobacilli en Bifidobacteria, die ook in yoghurt zitten. In jouw darmen helpen deze aardige beestjes om je voedsel te verteren en om een gezonde stoelgang te behouden. Daarmee is honing een probioticum, die de balans van slechte en goede bacteriën in je darmstelsel verbetert. En dat is de zoveelste reden om dit heerlijke product wat vaker te gaan gebruiken.