Snurken: een vermoeiend werkwoord

Snurken is een werkwoord! Blijkbaar word je er daarom zo moe van. Of komt dat omdat je er zelf wakker van wordt? Door je eigen lawaai dat snurken veroorzaakt of door je partner die je wakker port omdat je overlast veroorzaakt? Snurken is niet alleen vervelend voor de snurker zelf, maar ook voor de bedpartner. Ben je een snurker of snurkt je bedpartner? Lees dan verder om erachter te komen wat de oorzaken kunnen zijn en welke maatregelen je kunt nemen.

Oorzaken snurken zijn neus- en keelzaken

Snurken komt vaak voor. Iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Hoe komt het dat je gaat liggen snurken? Onderzoek heeft uitgewezen dat snurkgeluiden zoals blazen, snuiven, rochelen, brommen, zagen, grommen, reutelen en smakken worden veroorzaakt doordat de ingeademde lucht door een vernauwing wordt geperst tussen de neusgaten en de stembanden. Je zou het kunnen vergelijken met een storm waarbij de wind door de straten giert.

Maar hoe komt het dat de doorgang tussen je neusgaten en stembanden is versmald? Als je je kaken ontspant, is het mogelijk dat je tong iets naar achteren zakt, dat een verkleining van je keelgat oplevert. Je kunt ook vergrote neus- en/of keelamandelen hebben, een geïrriteerde keelholte of een verstopte neus. Irritaties en ontstekingen veroorzaken zwelling van de slijmvliezen en dus een versmalling van de luchtdoorgang. Ook kun je last hebben van een vernauwde neusholte door bijvoorbeeld poliepen of een neustussenschot dat scheef staat.

Wat kun je eraan doen?

Probeer de versmalling van de luchtweg tussen je neusgaten en stembanden te verminderen. Je kunt eerst medisch laten checken of er sprake is van irritaties van je slijmvliezen door verkoudheid, allergie, opgezette amandelen en/of geprikkeldheid door brandend maagzuur, alcohol of roken.

Tegelijk kan je op zoek gaan naar hulpmiddelen die snurken tegengaan. Zo heb je snurkbeugels, anti snurk pleisters, neusspreiders en hoofd- en kinbanden. Dergelijke hulmiddelen hebben als doel om een vernauwing van de luchtwegen tegen te gaan, zodat het gesnurk af kan nemen.

Het kan door de beugel

Als jouw luchtwegblokkade vooral in de keel zit, zou een snurkbeugel uitkomst kunnen bieden. Een anti snurk beugel of anti snurk bitje heet officieel een MRA (mandibulair repositie apparaat). Mandibulair betekent betrekking hebbend op de onderkaak en repositie betekent zoiets als her- of terugplaatsen.

De anti snurk beugel is bedoeld om je onderkaak vast te houden en niet naar achteren te laten glijden, waardoor je tong je keelholte deels zou blokkeren. Daardoor kun je vrijer ademen en kan het gesnurk afnemen.

Snurken is maatwerk

Ieder mens is anders, waardoor niet iedere maatregel of hulpmiddel hetzelfde resultaat oplevert. Test daarom wat voor jou werkt en wat niet. Heb je veel last van het gesnurk, schroom dan ook zeker niet om je huisarts te bezoeken. Daarnaast kun je op het internet veel nuttige informatie vinden waarmee je mogelijk het snurken kunt verminderen, bijvoorbeeld op snurken.net. Op deze site worden ook beugels tegen snurken verkocht, zo heb je snel en eenvoudig je snurkbeugel in huis..



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *